Keliru! Cikgu Sains, Pegawai Bank Kata Panadol Yang Dimakan Kekal 5 Tahun Dalam Badan… Ini Jawapan Dr Amalina

“ANDA rasa saya ada masa untuk sak1t kepala?”

Ayat tersebut secara automatik terus mengingatkan kita kepada iklan paracetamol atau lebih dikenali sebagai panadol di negara ini.

Namun ubat yang diambil untuk membantu melegakan sak1t kepala itu kec0h diperkatakan di media sosial apabila Dr Amalina berkongsi pertanyaan seorang net1zen mengenai ‘mit0s’ panadol di Twitternya.

Posting Dr Amalina dengan kapsyen ‘Ada follower saya bertanya: Doktor, betul ke kalau makan panadol, ia akan kekal dalam badan selama lima tahun?’ mendapat lebih 4,400 ulang kic4u dan 3,900 tanda suka dalam kalangan netizen.

Dr Amalina sering berkongsi ilmu perubatan dengan pengikutnya di Twitter.

Pakar bedah berpangkalan di United Kingdom (UK) itu bagaimanapun menafikan dakwaan tersebut.

“Panadol atau paracetamol hanya kekal dalam badan selama selama beberapa jam sahaja.

“Panadol akan diproses oleh hati bukan buah pinggang, sebelum dikumvhkan sebagai air kenc1ng,” katanya.

Malah seorang gadis mend4kwa dia dimaklumkan ubat tersebut berada di dalam badan selama lima tahun oleh guru subjek Sains di sekolahnya.

Unfortunately, yang beritahu benda ni dulu cikgu Sains aku. Emmm,” kata Fiza.

Dakw4an tersebut kata Fiza menyeb4bkan dia takvt untuk mengambil ubat berkenaan.

Dr Amalina menafikan ubat paracetamol kekal dalam badan manusia sehingga tempoh lima tahun.

“Iyaa doktor. Masa tu kita takvt-takvtlah kan nak makan panadol lepas cikgu cakap macam tu. But me hmmm bed4l je. Lima tahun dalam perut pun lant4klah.

“Tak tahan sangat makan je. That was back then lah. Ampvnkan beliau ya semua,” katanya lagi.

Panadol atau paracetamol hanya kekal dalam badan selama selama beberapa jam sahaja.

Pendedahan itu bukan sahaja mengejvtkan Dr Amalina tetapi juga pelayar Twitter lain.

“Samalah cikgu cakap macam tu. Mak saudara pegawai bank cakap macam tu. Haihh,” kata Nis.

“Haah. Mostly cikgu cakap macam ni. And I realized benda ni tak betul bila dah masuk med school,” kata Njwa.

Susulan itu, Dr Amalina berkata panadol selamat untuk diambil mengikut dos yang disarankan.

“Panadol bukan NSAID. Ia adalah acetaminophenTake it regularly as recommended when you feel pain.

“Jangan tunggu bila dah sak1t teruk baru nak ambil. Kalau tidak berkesan pergi berjumpa doktor untuk further check up and advice,” katanya.

Jelas Dr Amalina lagi, bagi mereka yang mempunyai berat badan kurang 50 kilogram, dos yang dibenarkan adalah 500 mg-1g, setiap empat hingga enam jam.

“Bagi mereka yang mempunyai masalah hati atau buah pinggang, anda mengambil ubat TB, ubat pencair darah, atau ubat epilepsy sila dapatkan nasihat doktor atau pharmacist,” katanya.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami di @MEDIANEWS

Sumber : mStar

PERHATIAN: Pihak MEDIANEW tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak  MEDIA NEWS juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Be the first to comment on "Keliru! Cikgu Sains, Pegawai Bank Kata Panadol Yang Dimakan Kekal 5 Tahun Dalam Badan… Ini Jawapan Dr Amalina"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*