Hid4p Hepatitis Gara-Gara Makan Suplemen Produk Tempatan

Seorang wanita yang dikenali dengan nama Farah tampil membuat dakw4an yang seorang ahli keluarganya mengh1dap hepatitis gara-gara mengambil suplemen daripada produk tempatan.

Menerusi perkongsian @farahfrzna di laman Twitter, fungsi suplemen yang diambil itu dikatakan untuk memotong selera makan.

“My sister disahkan mengh1dap Hepatitis sebab makan suplemen daripada produk tempatan. Sekarang dit4han di Hospital Serdang.

“Saya dah cuba hubungi HQ produk tempatan tersebut, untuk dapatkan nombor KKM berdaftar dan dokumen lain.

“Pengasas bagi info dengan baik, katanya produk tersebut tak perlukan kelulusan KKM sebab produk tersebut tiada bahan terlarang dan produk yang tidak dikawal oleh Pihak Berkuasa Kawalan Dadah (PBKD).

“Suplemen tersebut ialah produk langsing yang boleh potong selera makan, bukan detox.

“Sebelum ni memang tak pernah cuba mana-mana produk tempatan, suplemen atau skincare. Walaupun tahu ada produk tempatan tertentu boleh dipercayai. Tapi my sister terjebak sebab kawan dia cadang,” kongsinya.

“Banyak k3s yang sama terjadi dengan produk tempatan. Pengasas semua jenis nak cepat senang, tanpa memikirkan kes4n kepada orang lain.

“Nanti ada lah tu yang nak komen dekat bawah, ‘siapa suruh beli’, ‘siapa suruh percaya’.

“Kepada sesiapa yang ada niat nak buat produk sendiri, terutamanya suplemen macam ni. Tolonglah fikir kesan kepada orang lain. Bukan fikir untung diri sendiri..

“Kalau kita pesan dekat orang lain jangan beli, ada jugak ‘orang lain’ yang akan terus beli. Jadi..

“Orang yang patut kita didik ialah, bakal pengasas yang nak mulakan business suplemen atau skincare. Tolonglah fikir kesan dan ny4wa orang lain,” kongsinya lagi.

Tambah Farah, dia memilih untuk tidak mended4hkan nama jenama terbabit bagi mengelakkan daripada dikenakan s4man.

Bagaimanapun, Farah mended4hkan pihak keluarganya sudah mengambil tindakan undang-undang dan berharap agar orang ramai di luar sana lebih berh4ti-h4ti menjaga kesihatan diri.

“Ramainya yang mak1 saya sebab tak ded4h the brand. Tapi saya dah sangka benda ni, sebab dalam twitter ni ramai yang pal4tao.

“Itu lah sebab kenapa saya tak nak dedah nama brand. Kalau saya kene saman kerana fitnah, yang maki maki ni tadi nak tolong jadi peguam atau nak bayarkan saman?

“Niat saya is bukan nak cl0ut macam yang sebilangan daripada anda yang nak jadi pal4tao.

“Tujuan saya adalah untuk menyebarkan kesed4ran pasal mengambil suplemen pelangsingan secara am. Lakukan kajian sebelum mengambil sebarang suplemen. Jadilah pengguna yang bijak.

“Kalau sebut pasal satu produk banyak lagi produk lain terlepas,” tulis Farah.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami di @MEDIANEWS

Sumber : Gempak

PERHATIAN: Pihak MEDIANEW tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak  MEDIA NEWS juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Be the first to comment on "Hid4p Hepatitis Gara-Gara Makan Suplemen Produk Tempatan"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*