Nak Bersuara Boleh, Tapi Janganlah Berb0hong…

Bercakap, posting, share, komen dalam media sosial ni memang mudah saja sekarang ni. Guna hujvng jari pun boleh! Senang-senang saja nak dapatkan sesuatu info itu. Tapi pernah tak anda terfikir apa yang anda share, post ataupun komen tu betul atau tak? Sahih ke tak?

Eh! “Itu kan media social kami, kami berhak bersuara lah,” kata Si Timah…“Yes! Itu media sosial kami, biarlah kami nak kongsi atau post sebarang info pun!”, backup Si Ana. Chuppp…chuppp!!! Hold kejap kat sini! Kita refresh semula, back to basic. Fikir dulu sebelum bertindak.

Kami pasti ramai antara anda ni suka ‘menghadap’ telefon untuk update media sosial masing-masing kan? Facebook, WhatsApp, Instagram, Twitter dan banyak lagi lah media social. Kadang-kadang busy tu mengalahkan Perdana Menteri!

Tapi, ada satu mas4lah yang anda selalu buat. Nak tahu apa? Anda berb0hong dalam menyampaikan info tersebut. Sengaja ‘create’ cerita palsv kononnya nak berita yang anda buat tu vir4l. Sedangkan ianya sangat sal4h.

Jangan BERBOHONG!

Gais, benda kecil boleh jadi sangat ‘ten4t’ kalau anda berb0hong dengan info yang anda nak sampaikan pada kawan-kawan atau pun orang lain. Lagi trag1k, bila ada pula kawan-kawan yang lain share pula info sal4h tu. Berantai-rantai jadinya. Advh! Sebabkan ni lah ramai orang yang pan1k bila dapat info sal4h.

Apa manfaatnya bila anda berb0hong? Tak ada satu pun faedahnya. Kalau benda ni jadi serius, anda juga yang terpaksa mer1ngkuk dalam penj4ra tau. Ini bukan benda main-main.

Kalau anda nak tahu, ada individu yang ditangkap pihak berkuasa disebabkan pemb0hongan yang dia ‘create’ hingga membuatkan orang ramai panik disebabkan info sal4h dia tu.

Jadi anda hati-hati okay. Yes, anda beb4s bersuara tapi jangan berb0hong. Perkara ini adalah sangat sal4h. Anda kena lebih sens1tif dengan setiap isv yang berlaku.

Contohya isu Coron4virvs yang mel4nda negara kita ni. Jangan nak tok0k tambah info hingga menyebabkan isv menjadi lebih ser1us dan membuatkan orang ramai bimb4ng dan takvt!

Hentikan pemboh0ngan kerana pemboh0ngan inilah yang boleh musn4hkan hidup anda. Anda boleh did4kwa atas kesal4han yang dilakukan. Sepatutnya beri pandangan anda tanpa menyeb4rkan kebenc1an kepada orang lain okay.

Sentiasa Berjaga-jaga

AW4S! Anda juga perlu sentiasa berjaga-jaga bila nak komen di mana-mana media sosial ataupun di beberapa platform yang lain. Kerana setiap posting dan komen yang anda buat boleh mengvndang salah faham kepada net1zen-net1zen lain yang memerh4ti.

Satu lagi, kalau anda dapat sesuatu info jangan sewen4ng-wen4ngnya percaya dengan info tersebut sebelum sebarkan pada orang lain. ‘Check’ dulu info yang anda dapat tu di platform yang benar dan boleh dipercayai seperti media utama, blogger seperti Rotikaya, Soya Cincau, Says, Rojaklah dan banyak lagi.

Satu portal yang mudah untuk anda semak kesahihan info adalah di sebenarnya.my. Portal ini diwujudkan oleh Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) untuk membantu anda menyemak kesahihan info di samping mengekang penularan berita palsu.

Jadi Individu Lebih Bertanggungjawab

Kadang-kadang kita lupa dan alpa bila bercakap atau pun nak buat posting tentang sesuatu isu di media social. Hinggakan apa yang kita sampaikan itu adalah sal4h dan sama sekali tidak boleh diterima.

Anda kena sentiasa beringat sebelum mahu kongsikan atau ‘create’ sesuatu info. Anda juga perlu jadi individu yang bijak menilai tentang penyeb4ran sesuatu info itu. Jangan main serk4p jarang saja tau. Pastikan dulu info yang anda baca itu betul sebelum nak share dan sebarkan pada orang lain.

Jangan memandai-mandai, seronok nak ‘create’ pemb0hongan di setiap info yang anda nak sampaikan itu. ‘It’s totally wrong!’

Cuba anda bayangkan hidup di sebalik t1rai bes1 gara-gara sikap tidak bertanggungjawab anda itu. Kes1an dengan mak ayah dan famili anda yang terp4ksa tanggvng malv yang berpunca dari sikap tidak bertanggungjawab anda itu.

Jangan musn4hkan masa depan dan hidup anda gara-gara ‘create’ pemboh0ngan dalam sesuatu info. Seeloknya beri pandangan yang baik tanpa sebarkan info sal4h dan kebenc1an pada orang lain.

Ingat! Sekiranya anda menerima sebarang info yang belum diketahui kes4hih4nnya, rujuk kepada platform-platform utama yang boleh dipercayai seperti kami sebutkan tadi di atas. Sekiranya ia palsu, laporkannya terus di sebenarnya.my.

Jom! Kita jadi masyarakat yang lebih bertanggungjawab.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami di @MEDIANEWS

Sumber : Rotikaya

PERHATIAN: Pihak MEDIANEW tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak  MEDIA NEWS juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Be the first to comment on "Nak Bersuara Boleh, Tapi Janganlah Berb0hong…"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*