”Kakak Dah Nak Tunang Dengan Dia, Tapi Kenapa Dia Buat Macam Ni?” – Adik Perempuan Luah Rasa

Beberapa hari lepas kecoh dan heboh di media sosial mengenai satu praannkk yang dibuatkan oleh Br0s Gang. Kami rasa anda semua sudah mengenai mengenai perkara tersebut.

Zaman sekarang pelbagaii cara atau macam-macam jenis video yang ada di media sosial. Nak viralkan sesuatu benda pun bukan susah. Kecam meng3cam pun macam dah jadi lumrah. Tapi pernah ke kita terfikir, apa k3sannya pada orang? Lebih-lebih lagi bila dorang dik3cam dan dimalvkan sampai berjuta orang tengok.

Baru-baru ni, video Bros Gang yang terbaru telah tular di media sosial. Ada netizen yang m4rah, ada juga yang menyokong. Tapi bila difikirkan semula, kita ni semua manusia, kadang-kadang tak terlepas dari g0daan dunia, lebih-lebih lagi bila asyik kena prov0ke.

Dalam perkembangan terkini Adik kepada wanita di dalam video tular itu telah tampil memberitahu keadaan kakaknya sekarang. Jom baca perkongsiannya…

“Dorang dah nak tunang but why laki tu kene buat camni”

Saya sed1h, tak tahu nak buat apa sebab my family punya marvah dah jatuh. I’m not claiming ke apa tapi saya nak luah isi hati… Banyak DM masuk tak henti tanya saya. Dorang dah nak tunang but why laki tu kena buat camni?”

Adik lelaki wanita tersebut mengatakan yang dia nak orang tahu apa kesan yang berlaku ke atas kakaknya, selepas di pr4nk oleh teman lelakinya sendiri.

Kakak saya nmpak mvrung je after this inci1dent. Dia seorang yang happy and susah nak nampak sed11h. But now dia dah tak makan sangat dan tak bercakap dengan siapa-siapa. I never expect this but nasi dah jadi bubur…”

Tambah dia lagi, hubungan keluarganya dan pihak lelaki pun dah r3nggang akibat dari video tersebut.

“Kakak saya travmatized”

“Buat masa ni kakak saya travmatized. Kami cuba pujuk and yes kadang dia tak layan but kami tak putus asa.”

Dia ada kata yang dia meny3esal apa yang dia buat tapi kami sekeluarga dah nilai and rasa dia tak bers4lah.”

Adik lelaki ini turut memberitahu yang dia dan keluarganya masih lagi berbincang dengan keluarga pihak lelaki dan mengatakan tujuan dia kongsikan perkara ini adalah untuk ubah perspektif netizen tentang apa yang berlaku dan ambil iktibar.

Mengenai pihak kakaknya dan Bros Gang pula, dia mengatakan yang ia telah pun diselesaikan tapi tak boleh nak komen lanjut mengenai perkara ini.

Admin harap gadis dalam video tu terus kuat serta diberikan kesihatan yang baik dan kebahagiaan di masa hadapan.

Berikut pula pengajaran berguna kita boleh ambil dari kes ini

“Hari ni baru aku dapat tahu kes prank viral di socmed ni. Pasal perempuan dikatakan curang kerana tawaran 20k tu. Benda simple yakmat. Cuma budak-budak jaman now ni acah-acah nak sweet dan romantik lebih kononnya.

Pertama, awek kau, pakwe kau tu tiada ikatan sah apa-apa pun lagi. So, mereka bebas memilih pasangan terbaik yang dirasakan sesuai untuk dijadikan pasangan suami isteri. Terakhir, dah dia pilih tawaran 20k. Terima je lah pilihan perempuan tu. Tak payah nak kondem dia kata curang ke, mata duitan ke apa.

Perghhh. Dua point je aku bagi hari ni. Pertama dan terakhir. Haha. Mungkin keputusan yang dia pertimbangkan itu dirasakan terbaik untuk masa depan dia. Seorang pasangan yang dah stabil ekonomi untuk menjaga dia sepanjang usia.

Tok sah sembang duit tak boleh beri bahagialah. Ni bukan novel cinta. Ni realiti kehidupan. Konon cinta sejati sanggup rentas lautan api la, sanggup berlapar dahaga bersama-sama lah, mati bersama-sama la. Realiti sebenar asbab kemiskinan paling banyak berlaku pergaduhan dan percera1ian.

Baik menangis dalam banglo 3 tingkat milik sendiri dari menangis dalam rumah sewa buruk yang tuan rumah sedang halau sebab tak bayar dah 5 bulan. Duit bukan segala-galanya. Namun segala-galanya memerlukan duit. Get it? Last sekali nak pesan, tok sah la dok tiru cara barat prank orang untuk memalukan gini. Sengaja merancang dan pancing orang untuk mengaibkan mereka begini adalah perangai tak bertamadun. Sekain. Terima kasut.”

sumber: MFS

‘Budaya Pr4nk Boleh Jatvhkan Marvah & Air Muka’ – PU Amin, Da’i Wan Dazrin
Pendakwah bebas iaitu Pencetus Ummah (PU) Amin dan Da’i Wan Dazrin juga mempunyai pandangan sendiri susulan video pr4nk itu.

Prank yang ada unsur pen1ipuan
Menerusi Instagram PU Amin menjelaskan bahawa budaya prank tersebut dilarang dalam agama Islam, walaupun sekadar menarik orang untuk menontonnya. Tambah PU Amin, dia hanya menyampaikan pesanan dan terpulang kepada semua yang membaca untuk menerima dan menilainya sendiri.

Tak payah nak test-test
Sementara itu, Da’i Wan Dazrin menyifatkan tindakan individu yang melakukan ekperimentasi bagi menguji tahap kesetian pasangan masing-masing adalah tidak wajar.

Ini kerana ujian untuk menempuh ke sebuah ikatan perkahwinan itu sebenarnya sudah tersedia buat mereka daripada Allah, tanpa perlu ujian buatan manusia.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami di @MEDIANEWS

Sumber : OBulan

PERHATIAN: Pihak MEDIANEW tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak  MEDIA NEWS juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Be the first to comment on "”Kakak Dah Nak Tunang Dengan Dia, Tapi Kenapa Dia Buat Macam Ni?” – Adik Perempuan Luah Rasa"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*