“Dia Men4ngis Sal4hkan Diri Sendiri”-Dah 24 Kali Buat Kem0terapi, Calon SPM Diberitahu K4nser Masuk Tahap 4 Selepas 3 Hari Kembali Ke Sekolah…

HATI mana yang tak sed1h tatkala melihat adik sendiri yang baru berusia 17 tahun kini mender1ta k4nser limf0ma tahap empat.

Begitulah luahan rasa Rabiyatul Hidayah Muhammad Razi, 22, mengenai der1ta adik perempuannya yang juga calon Sijil Pelajaran Malaysia (SPM), Nurul Fatin Ielyqa sebagaimana dikongsikan menerusi Twitter.

Mesra disapa Rabiyatul, pelajar bidang Kejururawatan itu mended4hkan adiknya mula mengh1dap k4nser tahap dua sewaktu berusia 15 tahun.

“Sebenarnya dah 24 kali kemoterapi sehinggalah adik buat pembed4han transplant pada Februari lalu. Kami fikir adik dah OK.

“Selepas Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), dia sempat pergi sekolah tiga hari sebelum mula dem4m pan4s. Selepas dibawa ke hospital dan buat pemeriksaan, kami dimaklumkan k4nser dia dah masuk tahap empat.

“Hari Khamis lepas dia buat kemoterapi ke-25 dan sekarang ada di rumah, hari Rabu nanti akan masuk wad semula di Hospital Ampang, Selangor,” ujarnnya kepada mStar.

Menurut Rabiyatul, Fatin merupakan seorang gadis yang periang dan sangat rajin biarpun sudah lama mengh1dap peny4kit itu.

Fatin kini mengh1dap k4nser lim0ma tahap empat.

Malah, jauh di sudut hatinya, dia berasa cukup sed1h apabila mengenangkan der1ta yang terp4ksa dilalui anak keenam dari tujuh beradik itu.

“Fatin ni suka menanam. Ada pokok serai, bawang dan sebagainya. Memang hobi dia. Dia juga seorang yang periang.

“Walaupun sak1t, dia suka tolong memasak. Memang terasa tengok dia sak1t, sebab dah membesar sama-sama selama ni.

“Tapi kadang-kala dia boleh jadi sens1tif. Masa mula-mula tahu kanser datang balik, dia men4ngis sal4hkan diri sendiri, cakap dia svsahkan orang.

Tak sangka ramai rupanya yang ambil berat mengenai adik saya.

“Masa mula-mula tahu k4nser dah tahap empat, saya memang nak menangis, tapi saya tahan… takkanlah nak menangis depan dia yang tengah men4ngis. Saya senyap dulu,” imbas Rabiyatul lagi.

Bercerita mengenai keluarga, Rabiyatul mended4hkan dia bersama ibu dan adiknya itu kini menetap di Sungai Buloh sejak Disember lalu di kediaman kakaknya.

“Kami dulu duduk di Muadzam Shah, Pahang. Tapi berpindah ke Sungai Buloh menyewa bersama kakak sebab senang, treatment Fatin di Ampang.

“Dulu ulang alik naik bas atau kereta sewa. Dan lepas penceraian (mak) kami tak ada ketua keluarga, jadi buat keputusan duduk dengan kakak.

Rabiyatul mengakui sed1h mengenangkan kes4kitan yang dihadapi adiknya.

“Kakak kerja, jadi makan minum terjaga, transport pun ada kakak sediakan.Sekarang ibu saya ibu tunggal, dia sebelum ni tukang jahit.

“Tapi sejak pindah ni memang dah kurang menjahit. Kalau dulu, Fatin pun selalu tolong mak sembat baju,” ujarnya lagi.

Malah kata Rabiyatul, dia menerima dengan hati terbuka seandainya ada individu prihatin di luar sana yang mahu meringankan beban kos perubatan adiknya.

Fatin bersama ahli keluarganya.

Malah, ‘crowd fund’ yang dibuat di Twitter turut membuahkan hasil apabila ada pihak menghulurkan sumbangan buat Fatin.

“Saya sangat bersyukur, tak sangka ramai rupanya yang ambil berat mengenai adik saya. Saya tak terfikir pun nak buat macam ni (crowd fund) tapi ada orang bagi cadangan.

“Sebenarnya segan nak svsahkan orang. Tapi kami alami kesvkaran dari segi kewangan. Memang terkejvt bila ada orang sudi tolong. Saya doakan mereka semua dipermudahkan urusan, terima kasih sangat-sangat,” ujarnya lagi.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami di @MEDIANEWS

Sumber :Media Hiburan

PERHATIAN: Pihak MEDIANEW tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak  MEDIA NEWS juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Be the first to comment on "“Dia Men4ngis Sal4hkan Diri Sendiri”-Dah 24 Kali Buat Kem0terapi, Calon SPM Diberitahu K4nser Masuk Tahap 4 Selepas 3 Hari Kembali Ke Sekolah…"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*