“Melayu B4bi & Miskin” –(VIDEO) Lelaki Cina Meng4muk Di Kaunter Kerana Tak Sabar Nak Bayar

Malaysia terdiri daripada masyarakat berbilang kaum terutamanya Melayu, Cina, India dan yang uniknya mereka dapat hidup dalam keadaan yang harmoni.

Tetapi bukan semua memiliki sifat patriotisme dan perpaduan kaum. Pasti ada segelintir pihak yang berfikiran sebaliknya.

Tiba tiba meng4muk

Baru-baru ini, seorang pengguna laman sosial Twitter kongsikan sebuah video dimana seorang lelaki berbangsa Cina bertindak meng4muk dan menjer1t di kaunter bayaran sebuah pasar.

Dikatakan, tindakannya itu mengundang kem4rahan orang ramai dan menjadi tvlar di seluruh media sosial.

Cerita yang terjadi

Ini adalah ciapan dari seorang pengguna Twitter iaitu @yongxingg_;

“Cina ni mengamuk sebab dia m4rah aku dengan kakak aku beli barang dapur banyak. Kaunter ni bukan line express, barang dia 2 mineral besar tu ja and then nak bising m4ki siap cakap melayu bab1 miskin bagai.

“Aku panggil security guard pon slow, benda hang nk laju pergi kaunter lain. Benda jadi suddenly tau, tiba tiba ja. nasib baik ada abang baju biru tu. Orang lain tak tolong panggilkan guard pon. Aku seriau dia angkat tangan kat kak aku ja. Nasib kak aku jenis penyabaq, kalau aku dah balun dah

“Actually dia dh start lama mak1 dah, tapi aku record lambat sebab tengah bertekak masa tu hahahaha, but still benda kalau hang urgent nak bayaq boleh ja cakap kat kami. Bagi ja aih bayaq dlu, bukannya kami selfish sangat. ini kalau dari awal bahasa memang tak sedap, risau makan kaki satgi

“Kalau pi tesco nampak dia lagi, eyy memang aku tib4i pakai rotan satgi haa. Baru ada otak pergi beratur kat kaunter express tu. Dah besaq panjang pon tak reti baca signboard kt kaunter. Cib4i yang mana tanya kenapa tak record dari awal, ni nak bagitau.

“Aku ni perempuan, aku risau time record sensorg sebelum abang baju biru tu defend, dia attack aku. Sebab ada abang baju biru tu defend, aku berani record, kalau dia attack masa takde org defend?

“Jangan la samakan cina lain dengan dia ni. Cina lain okay je tau dia ja tak rilek, jangan sebab sorang cina semua cina korang cakap perangai sama “

Kita sebagai masyarakat yang terdiri dari berbilang kaum, kita HARUS menghormati kaum, sens1tiviti dan agama masing-masing. Janganlah sebabkan hanya mahu membeli air mineral, kita berkelakuan seperti orang yang tidak bertamadun.

Sama-sama kita menjaga keharmonian dalam masyarakat Malaysia.

Berikut reaksi segelintir dari net1zen

Ko la miskin.. Pegi Tesco beli mineral water je.. Padahal melambak air mineral jual kat kedai runcit.. Pastu saiko nak bayo kat kaunter biase.. Pegi la bayo kaunter express.. Pe kaitan bangsa ngn kemarahan ko. Ckp xpakai otak. Useless punye olang..komen dari yoy

bahasa melambangkan bangsa.. kite bole je tolak ansur klu budi bahasa dia baik.. ckp “kak saya mintak bayar dulu bole barang saya tak banyak”.. klu aku mesti bagi jer klu bahasa dia mcmni..tegas sunan

Dok kata melayu miskin yg cina kaya tu kerana melayu la dok pi bli barang kdai hampa.klau melayu tk bli barang hampa jgn harap la hampa nk kaya..komen dari izhar

Bab1 mcm ni pon korang nak layan. Bali air mineral kat tesco. Ko kot miskin. Satu lagi tak dak ka org melayu kat situ nak bel4sah mamat ni? Tak dak lelaki melayu ke kat situ.? Pikir2 kenapa dia org ni bi4dap. Lama naik kepala…zul

kebanyak kn kaum lah4nat ni mmg perangai mcm tu..kita org melayu je yg bg muka kt puak har4m jadah tu..aku tau sangat perangai org kita ni klau gan bangsa asing telor simpan dlm poket..hadhri

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami di @MEDIANEWS

Sumber : Pen Merah Dot Com

PERHATIAN: Pihak MEDIANEW tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak  MEDIA NEWS juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Be the first to comment on "“Melayu B4bi & Miskin” –(VIDEO) Lelaki Cina Meng4muk Di Kaunter Kerana Tak Sabar Nak Bayar"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*