3 Tahun Tak Boleh Kenc1ng, Suami Sanggup K0rban Buah Pinggang Demi Isteri

Di Facebook, seorang lelaki yang dikenali sebagai Mohd Hilmi Damak Kacak, sanggup mendermakan sebelah buah pinggang kepada isterinya yang mengh1dap mas4lah buah pinggang.

Menurut Hilmi, mereka diuji dengan perkara tersebut ketika usia perkahwinan mereka meng1njak dua tahun.

Assalamualaikum salam sejahtera. Dah selesai daftar untuk masuk wad. Pertama kali aku masuk wad. Rasa debor2 pun ada.. Setelah beberapa kali tunda untuk operation. Kali ini harap tidak tunda lagi. Setelah selamat aku nikah dan membaca t4klik aku telah menjadi suami yang sah kepada isteri aku dan bertanggungjawab untuk menjaga isteri aku walau apa jua rint4ngan dan dug4an.

2 tahun perkahwinan aku di uj1 isteri meng4lami kegag4lan fungsi buah pinggang keduanya. Jalan terbaik untuk menjalani kehidupan normal tanpa membuat dialisis 3 kali seminggu dengan membuat pemindahan buah pinggang. Aku serahkan seluruh jiwa dalaman aku untuk isteri moga selepas selesai operation ini kita dapat menjalani hidup secara normal. Tiada hal4ngan untuk dialisis. Baru tadi nurse kata. Isteri beri buah pinggang untuk suami biasa jer dema dengar.

Tapi suami beri sebelah buah pinggang untuk isteri jarang2 dengar. Ada tapi jaranglah dengar. Aku beri kerana tanggungjawab aku sebagai suami yang mahu melihat isteri aku kembali hidup normal. Doakan kami berdua moga selasa ni selamat menjalani operation transplant.

Menurut Hilmi, untuk isterinya menjalani kehidupan normal tanpa melakukan raw4tan dialisis adalah dengan membuat pemindahan buah pinggang. Sebagai suami, dia sanggup berk0rban demi isterinya dan ingin melihat isterinya kembali sihat seperti sedia kala.

Dapat kencing semula

Alhamdulillah syukur kepada allah s.w.t semalam telah berjalan dengan lancar operation transplant aku untuk isteri. Pukul 8 lebih masuk bilik bed4h jam 3 dah siap semuanye dah balik ke wad icu. Rasa keb4s-keb4s di perut sebelah kiri. Sekarang organ aku dah ku berikan untuk isteri aku. Alhamdulillah isteri aku dah dapat kencing semula setelah 3 tahun tidak boleh kencing. Itu lah kejayaan yang paling gembira.. Harap aku dah isteri cepat sembuh.. Terima kasih pada kawan2 yg doakan untuk aku dan isteri. Keluarga aku dan keluarga mentua aku tidak henti berdoa. Hajat aku telah tertunai.

Hilmi turut memuat naik perkembangan mengenai pembed4han yang dilaluinya di Facebook. Ujarnya, pembed4han buah pinggang tersebut mengambil masa lebih kurang tujuh jam. Dia turut meluahkan perasaan gembira apabila isterinya dapat membuang air kecil semula.

Amal gaya hidup sihat

Assalamualaikum. Alhamdulillah dah 10 hari aku dan isteri selesai menjalani pembed4han pemindahan buah pinggang. Selesai je pembed4han isteri aku dah mula boleh kencing setelah sekian lama 3 tahun tidak mampu kencing kerana kerosakkan buah pinggang.

Keputusan darah menunjukkan bacaan Creatinine buah pinggang isteri aku telah menunjukkan paras normal iaitu 69. Hanya beberapa yang kene dia perbaiki dengan pengambilan buahan susu dan kuning telur.. Kini isteri aku sudah bebas segala tiub2 yang melekat di tubuhnya dan tidak lagi menjalani proses dialisis.

Kini penjagaan harus mengikut nasihat doktor untuk kekal sehat. Nasihat aku untuk rakan2 semua amalkan lah hidup yang sehat.. Elakkkan pengambilan minuman campuran seperti 3 dalam 1. Jangan la ambil ubat2 yang tidak ada kelulusan kementerian kesihatan. Pesan aku ni untuk semua dapat jaga diri masing2.. Hargailah anugerah tuhan yang di berikan pada tubuh kita dan jangan kita abainya

Buat masa ni 3 kali seminggu kene buat medical check up untuk memantau perkembangan isteri aku. Aku pernah mur4m dan sangat sedih bila dapat tahu isteri aku mengal4mi ker0sakkan kedua buah pinggang. Tersangat sed1h hanya yang terdekat memahaminya diri aku.. Alhamdulillah setelah bertahun menunggu tarikh untuk pembed4han akhirnye selesai segalanya. Semoga peng0rbanan aku untuk isteri di terima allah s.w.t dan moga kami sihat sentiasa dan bahagia.

Setelah 10 hari selesai pembed4han, Hilmi turut memberitahu bahawa bacaan Creatinine buah pinggang isterinya sudah berada di paras yang normal. Tambahnya lagi, mereka perlu mengikut nasihat doktor agar kembali sihat. Manakala, pemeriksaan kesihatan perlu dilakukan sebanyak tiga kali seminggu.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami di @MEDIANEWS

Sumber : OHBulan!

PERHATIAN: Pihak MEDIANEW tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak  MEDIA NEWS juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Be the first to comment on "3 Tahun Tak Boleh Kenc1ng, Suami Sanggup K0rban Buah Pinggang Demi Isteri"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*