“Tak P4yah Masuk Memin4ng, Nanti Menyus4hkan Saya”, Rupa-rupanya Makcik Ni Bukan Orang Biasa…

MELAKA – “Tak pay4h la ( masuk memin4ng), nanti menyus4hkan saya. Orang nak jadikan isteri ke, mak angkat, nenek angkat semua mak cik tak mahu,”.

Itu am4ran diberikan Zainab Puteh, 72, kepada sesiapa sahaja yang berh4srat mend4mpinginya yang mempunyai harta pus4ka keluarga berupa sebid4ng tanah bernilai lebih RM1 juta.

Malah, menurutnya, dia lebih selesa tinggal bersendirian dalam keadaan m1skin tanpa menyus4hkan mana-mana pihak termasuk ahli keluarga sendiri.

“Bukan tak ada sebelum ini, ada lelaki usia 40-an yang beritahu kawan mak cik dia sukakan mak cik tetapi sampai sekarang mak cik tidak berikan jawapan.

“Kalau sebab nak harta pun, tak kan mak cik nak beri pada orang yang tidak diken4li. Lebih baik mak cik bagi pada adik beradik walaupun geran tanah itu nama mak cik seorang,” katanya ketika ditemui Kosmo! di sini hari ini.

Kosmo! Khamis lalu melap0rkan k3sanggupan seorang warga emas mengetep1kan kehidupan mewah dan tinggal dalam keadaan serb4 d4if di rumah atas tanah pusaka peninggalan kedua orang tuanya Jalan Cempaka, Pengkalan Rama Pantai di sini sejak 11 tahun lalu.

Rumah didi4mi Zainab itu bagaimanapun hanyalah sebuah pondok d4if yang sebahagiannya tidak berbumbung serta berdindingkan zink dan kanvas.

Pondok di atas tanah berkeluasan 0.4 hektar itu terletak hanya kurang tiga kilometer dari pus4t bandar Melaka serta bersebelahan dengan sebuah pus4t beli-belah terkemuka.

Mengul4s lanjut Zainab berkata, jika ada mereka yang ikhlas mahu menjadi peneman hidupnya, lelaki terb4bit tidak seharusnya mem1kirkan harta.

“Kalau mak cik banyak harta pun, pedvlikanlah sebab mem4ng isteri ini kalau ada banyak harta bila kahwin satu pertiga adalah hak suami.

“Jadi tak perlu fikir sangat untuk m1nta nakkan harta tu. Sekarang ini hidup mak cik tenang tak perlu g4nggu orang cukuplah dapat beri kucing mak4n, solat dan tidur,” katanya.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami di @MEDIANEWS

Sumber : OBulan

PERHATIAN: Pihak MEDIANEW tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak  MEDIA NEWS juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Be the first to comment on "“Tak P4yah Masuk Memin4ng, Nanti Menyus4hkan Saya”, Rupa-rupanya Makcik Ni Bukan Orang Biasa…"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*