Saya Tak Gil4 Nak A1bkan Orang, Bukan Saya Tul4rkan – Cikgu S….

“SAYA tidak gil4 untuk a1bkan orang macam tu sekali, demi Allah saya cuma k0ngsikan rakaman video itu hanya kepada ibu murid terb4bit saja sebagai guru kelas yang prihatin untuk memberitahu perihal anaknya dalam kelas.

“Mungkin memang sal4h saya sebab rakam video itu, tetapi bukan saya tul4rkan, jadi saya moh0n hentikanlah menul4rkan video itu dan mengec4m dengan pelbagai tudvhan p4lsu kerana kej4dian sebenar tidak seperti apa difikirkan,” kata guru yang dikec4m kerana peng4kuan seorang murid tentang kemahiran bapanya memasak air ketum dalam sebuah sesi pembelajaran di kelas.

Guru wanita berusia 40-an yang hanya mahu dikenali sebagai Cikgu S itu memoh0n ins1den itu tidak dipanj4ngkan kerana sal4h faham berkenaan sudah diselesaikan secara baik antara semua pihak berk4itan.

“Segala-galanya sudah diseles4ikan secara baik pagi tadi apabila saya bertemu dengan ibu bapa murid itu dan Pejabat Pendidikan Daerah (PPD).

“Saya sudah membuat lap0ran bertulis dan ditandatangani kedua-dua ibu bapa murid itu, malah mereka terbuka tidak mahu membes4rkan perkara ini.

“Saya tidak mahu membuat laporan polis kerana tudvhan p4lsu dilemp4rkan kerana tidak mahu mengervhkan lagi kead4an,” katanya ketika dihubungi Harian Metro, hari ini.

Menjel4skan ins1den terb4bit, Cikgu S berkata, rakaman video itu dibuat ketika sesi pendidikan kesihatan tahun satu di sekolah rendah di utara tanah air, pagi semalam.

Katanya, pada 7.40 hingga 8.10 pagi semalam, dia masuk kelas tahun satu untuk meng4jar pendidikan kesihatan meny3ntuh topik peranan ahli keluarga.

“Ada sesi perb1ncangan dan beberapa s0al jawab bersama saya dan murid antaranya saya bertanya selain mak, siapa lagi dalam ahli keluarga murid saya yang pandai masak?

“Saya tergel4k dan tidak meny4ngka murid yang tul4r ini tervja dan terus angkat tangan menjawab bapanya mas4k air ketum tanpa sedikit pun rasa bers4lah kerana kanak-kanak ini n4if dia tidak mengetahui ketum itu bukan sesuatu yang el0k,” katanya.

Katanya, dia sekali lagi bertanyakan soalan itu dan mer4kamkan jawapan sama diberikan kanak-kanak itu sebelum berk0ngsikannya kepada ibu murid terb4bit menerusi aplikasi WhatsApp.

“Saya hendak jel4skan, kej4dian sebenar murid dalam kelas itu bukan mentert4wakan jawapan kanak-kanak itu, tetapi mereka ket4wa kerana gel1 hati melihat gel4gat saya yang selama ini memang suk4r ketawa sampai hendak terkeluar air m4ta.

“Mal4h, sesi pembel4jaran berjalan seperti biasa dan murid dalam kelas itu pun tidak tahu apa itu ketum.

“Selepas tamat sesi pembelajaran itu, saya hantarkan video terb4bit kepada ibunya sebelum wanita itu cuma membalasnya sebagai satu bahan jen4ka,” katanya.

Menurut Cikgu S, dia terper4njat apabila ibu murid terb4bit menghubunginya pada malam tadi mend4kwa video terb4bit tul4r.

“Penul4ran video itu menjadi t4nda tanya antara saya dan ibu murid terb4bit kerana saya hanya k0ngsikan kepadanya, mal4h dia meng4ku tidak menul4rkan video terb4bit.

“Saya amat kes4l dengan ind1vidu yang menul4rkan video itu tanpa usul periksa dan tidak meminta keben4ran serta meletakkan keter4ngan buk4n-buk4n yang memf1tnah sedangkan ni4t asal saya mahu ibu bapa murid itu sed4r perbu4tan itu (jika dil4kukan) satu kesal4han dan saya amb1l berat tidak mahu anak murid saya yang masih kecil ini r0sak.

“Saya anggap ini cab4ran sebagai seorang pendidik dan menjadikan ins1den ini sebagai satu peng4jaran dan akan lebih berw4spada di masa akan datang,” katanya.

Terdahulu tul4r rakaman video berdur4si 14 saat mem4parkan seorang kanak-kanak perempuan menjawab pertanyaan gurunya dalam sebuah kelas tentang bapanya pandai mem4sak air ketum.

Ia mendapat kec4man pelbagai pihak dengan ada antaranya meny1fatkan penul4ran video terb4bit menjej4skan psik0logi kanak-kanak itu.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami di @MEDIANEWS

Sumber : Harian metro

PERHATIAN: Pihak MEDIANEW tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak  MEDIA NEWS juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Be the first to comment on "Saya Tak Gil4 Nak A1bkan Orang, Bukan Saya Tul4rkan – Cikgu S…."

Leave a comment

Your email address will not be published.


*