“Jangan Buka Sekarang, Saya M4lu”- Guru Tak Akan Lupa Bisikan Murid Y4tim Pada Hari Jadinya, Seb4k Tengok Hadiah Dalam Kotak Kasut

SIAPA tidak kenal dengan Mohd Fadli Salleh, guru vir4l yang ser1ng memb4ntu masy4rakat terut4ma pelajar dari keluarga sus4h dan berpend4patan rendah.

D3k kerana kemuliaan keperibadiannya itu dengan kerjasama bad4n keb4jikan, beliau bukan sahaja menjadi insp1rasi masy4rakat, mal4han menjadi kesayangan murid-murid di sekolah.

Hari jadinya juga tidak dilupakan, disambut meriah oleh murid-murid beliau.

Meng1mbas kembali kej4dian tahun lalu, Mohd Fadli berk0ngsi kisah mengenai seorang pelajar bernama Iskandar yang telah kem4tian bapanya.

“Tahun lepas, Iskandar bersvngguh-svngguh nak sambut hari lahir aku. Berp4kat dia dengan seluruh murid dalam kelas kumpul duit RM3, seorang hanya untuk menyambut hari lahir aku di sekolah.

“Sebaik aku masuk kelas nak mengajar macam biasa, murid-murid buat kejvtan menyanyi lagu Happy Birthday dan men4rik t4ngan aku ke belakang untuk mem0tong kek.

“Iskandar set1a duduk di sebelah aku. Perlahan dia berb1sik cikgu, saya ada hadiah untuk cikgu. Tapi j4ngan buka sekarang. Saya m4lu,” tulis Mohd Fadli di halaman Facebook beliau yang dik0ngsi lebih 1,000 kali.

Mohd Fadli (kiri) menyu4pkan kek pada Islandar.

Mohd Fadli berkata, dalam ke4daan m4lu-m4lu, Iskandar mengelu4rkan satu kotak kasut terp4kai yang dis0rok di belakang badannya.

“Terima kasih atas hadiah ini. Cikgu sangat harg4inya. Meh duduk sini sebelah cikgu. Makan sama-sama. Cikgu nak suapkan awak,” katanya.

Walaupun masih dalam kead4an ters1pu-s1pu, Iskandar akvr dengan arah4n guru itu namun jel4s terp4ncar kegemb1raan di wajahnya.

Bercerita mengenai Hari Terbuka yang mana ibu bapa diminta ke sekolah untuk bertemu guru, Mohd Fadli menjadi perhatian ibu Iskandar meskipun beliau bukan guru kelas kepada anak wanita itu.

“Cikgu. Tolong tengok Iskandar ya. Iskandar dah tak ada ayah. Acik la ibu, acik la ayah sel4ma ini. Namun sejak cikgu ajar kelas dia, cikgu belikan baju untuk dia, belikan kasut, beli seluar, belanja makan, hari-hari Iskandar pulang dia akan bercerita tentang cikgu.

“Dia sangat sayang dan h0rmat pada cikgu. Balik rumah mesti akan cerita, Cikgu Fadli itu. Cikgu Fadli ini. Kena mar4h pun dia cerita, cikgu tak datang sekolah pun dia cerita. Suka betul dia pada cikgu. Cikgu tolonglah aj4r dia el0k-el0k ya,” kata si ibu sambil mengel4p air mata.

Mohd Fadli sering memb4ntu murid-murid yatim dan miskin di sekolah beliau bertugas.

Guru itu berkata, selama ini semua anak y4tim dan m1skin di sekolah beliau bertugas sentiasa di bawah rad4rnya, antara lain mencari d4na b4ntuan buat mereka.

Jelas Mohd Fadli, kotak kasut pemberian Iskandar dibukanya, yang hanya meng4ndungi main4n terp4kai.

“Ada monyet (patung), lori mainan dan sik4t per4pi. Agaknya anak sebesar ini tidak tahu nak beri apa. Tiada pula duit nak beli hadiah berjen4ma, maka dia main ambil sahaja mainan yang ada di rumah letak dalam kotak.

“Punya dia nak gembirakan aku. Punya dia ingin hadiahkan aku sesuatu sempena hari lahir aku. Seb4k sungguh masa buka kotak hadiah ini,” katanya.

Hadiah untuk Mohd Fadli yang diletakkan dalam sebuah kotak kasut.

Namun tahun ini suasana dan perasaannya begitu berb3za apabila waj4h Iskandar tidak lagi kelih4tan di sekolah.

“Dari awal tahun menc4ri, sehingga aku mendapat kh4bar bahawa Iskandar sudah pun berp1ndah ke Perak. Tanpa semp4t kami bertemu untuk ucap selamat tinggal, Iskandar hil4ng begitu saja.

“Semoga Iskandar terus maju jaya di tempat bah4ru. Dan semoga Iskandar membes4r menjadi anak yang soleh, berj4ya dan berj4sa suatu hari nanti.

“Ingat selalu pes4n cikgu… Cikgu tak kisah jika suatu hari nanti kalian lupa nama cikgu, lupa wajah cikgu. Cikgu cuma hend4k k4lian sentiasa ingat, saat kalian hari ini anak y4tim, saat hari ini kalian dari keluarga m1skin, ada orang as1ng yang tiada hubungan persaudaraan pun dengan k4lian datang memb4ntu.

“Saat k4lian membesar kel4k, jadilah seperti orang itu. Membantu sesiapa sahaja tanpa syarat. Sentiasalah seb4rkan keb4ikan dan kasih sayang,” kata Mohd Fadli.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami di @MEDIANEWS

Sumber : mStar

PERHATIAN: Pihak MEDIANEW tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak  MEDIA NEWS juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Be the first to comment on "“Jangan Buka Sekarang, Saya M4lu”- Guru Tak Akan Lupa Bisikan Murid Y4tim Pada Hari Jadinya, Seb4k Tengok Hadiah Dalam Kotak Kasut"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*