Motor Pemuda Ini Ros4k Di Tepi Kubvr Jadi Asb4b, Suami Isteri Terkejvt Niat Sedek4h Dib4las Sekelip Mata

CEPATNYA Allah bal4s.

Dem1kian kata seorang wanita ap4bila dia dan suami mener1ma rezeki tidak dis4ngka-s4ngka selepas memb4ntu seorang pemvda pada Jumaat.

Menerusi perkongsian di Facebook, wanita diken4li sebagai Niza M0k atau Kak Nija itu dipert3mukan dengan seorang pemuda yang ters4dai di tepi kvbur akib4t mengal4mi keros4kan motosikal.

Kata Niza, suaminya s4nggup pul4ng ke rumah untuk menc4ri span4r buat pemuda berkenaan yang sudah lebih satu jam menvnggu di lok4si itu.

Men3rusi nuk1lan yang dik0ngsi, dia semp4t memper1ncikan semula kej4dian itu yang diperc4yai berl4ku di Perak.

“Suami balik rumah amb1l sp4nar bagi adik tu buka ranta1 mot0r dia yang dah j4mmed. Tak sampai 10 minit dah terbuka ranta1 tu.

“Suami tanya, awak boleh ke t0lak motor ni ke workshop kat Siputeh? Boleh katanya. Ikvtkan j4uhlah juga. Masa suami tanya tu muka dia sed1h,” uj4r Niza.

Selain b4ntuan per4latan untuk membuka ranta1 motor oleh suaminya, Niza sendiri turut menghvlurkan RM50 kepada pemuda berkenaan.

Kisah pert3muan dengan pemvda yang ters4dai di tepi kvbur itu men4rik perh4tian net1zen di Facebook sehingga ia menjadi tul4r. (Gambar Hiasan)

Katanya lagi, pemuda itu juga se0lah-0lah ber4t h4ti dan seg4n dengan wang pember1annya yang di4nggap seb4gai sed3kah.

“Kak Nija tanya berapa ringgit tuk4r rant4i baharu ni? Dengan muka sed1h dia kata RM35. Kak Nija kata tak apa, awak pergi workshop tuk4r yang baharu, saya bagi duit.

“Dia teng0k muka Kak Nija dengan pand4ngan s4yu. Kak Nija buka dompet, ambil sekep1ng duit biru bagi kat dia. B4nyak sang4t ni kak katanya seb4k.

“Dalam hati Kak Nija berkata, tak banyak bakinya dik… ranta1 motor baru RM35, baki RM15 je. Ambillah perg1 m4kan Kak Nija kata.

“Lamb4t dia hulvrkan tangan. Suami kata amb1llah kami sedek4h. Doakan kami sih4t dan murah rezeki ya,” imb4snya lagi.

Hikm4h atas pert0longan itu, pemuda berk3naan turut men4warkan b4ntuan l0ri milik rakannya setelah dim4klumkan oleh suami Niza bah4wa mereka sekeluarga sedang dalam pr0ses berp1ndah rumah.

Selain perkh1dmatan lori tiga tan yang dit4warkan deng4n harga disk4un, pemuda itu turut melu4hkan h4srat memb4ntu urvsan perp1ndahan berk3naan.

“Dalam seminggu ni mem4ng suami svrvey cari lori. Tib4-tib4 Allah bagi depan mata. Si4p adik tu 0ffer tol0ng angk4t barang.

“Ben4rlah. Semua yang berl4ku Allah dah ranc4ng. Kami pergi kubvr emak ag4k lew4t rupanya Allah nak temvkan kami dengan adik tu.

Antara k0men net1zen di Facebook.

“Setiap kej4dian p4sti ada hikm4h yang tak dis4ngka. Atur4n Allah itu terbaik. Sentiasalah bers4ngka baik kat Allah.

“Suami tak pay4h sus4h-sus4h nak cari lori. B4b lori dah selesai. Terima kasih Allah,” kata wanita itu lagi.

Tambah Niza, dia dan suami hanya perlu memb4yar RM300 untuk menggun4kan lori tiga tan milik rakan pemuda itu untuk urusan berp1ndah tidak lama lagi.

Seh1ngga kini, p0sting di Facebook Niza mener1ma lebih 3,600 t4nda suka (likes).

M4lah, ia turut dihuj4ni ratusan k0men net1zen yang rata-ratanya ter1nspirasi dengan kis4h berk3naan.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami di @MEDIANEWS

Sumber : mStar

PERHATIAN: Pihak MEDIANEW tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak  MEDIA NEWS juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Be the first to comment on "Motor Pemuda Ini Ros4k Di Tepi Kubvr Jadi Asb4b, Suami Isteri Terkejvt Niat Sedek4h Dib4las Sekelip Mata"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*