Akak Sampaikan Hajat Terakhir Sebelum J4tuh Bvat Rope Swing, Luahan H@ti Adik Bvat Ramai Seb4k

Baru-baru ini tular di laman Facebook, mengenai satu ins1den aktiviti sukan lasak iaitu ‘rope swing’ yang melibatkan seorang wanita bernama Siti Halijah Abd Rahim, 33 tahun.

Menerusi laporan mStar Online, menurut adik mangsa yang dikenali sebagai Mohamad Yakub, 31, berkata terdapat k3silapan teknikal ketika kakak membuat terjvnan.

BERAT mata memandang, berat lagi bahu yang memikul beb4nan.

Begitulah kisah melibatkan Siti Halijah Abd Rahim, 33, yang pattah tulangg belakang.

Ini selepas terjattuh sewaktu melakukan aktiviti terjunan ‘rope swing’ di Kuala Kubu Bharu, Selangor pada Ahad lalu.

Menurut Mohamad Yakub Abd Rahim, 31, kakaknya itu baru selesai melakukan terjunann dan tergantungg pada ketinggian sekitar 10 meter.

Sebelum berlaku k3silapan teknikal pada kabel menyebabkan dia terhemppas ke atas batu dan j4tuh ke dalam sungai.

Bercerita kepada mStar, Yakub yang juga Pembantu Tadbir Undang-Undang di Mahkamah Tinggi Shah Alam mengakui masih lagi terkejvt dengan kejadiann itu.

Ujarnya, dia pada waktu itu baru selesai melakukan terjunann.

Sementara ahli keluarga yang lain termasuk ibunya sedang memerhati di platform tinjauan.

“Kakak memang suka sukan ekstremm.

Sehari sebelum kejadian pun dia pergi mendaki gunung di Negeri Sembilan dan pulang dalam pukul 12 malam.

“Dah lama dia nak buat terjunann rope swing.

Dah banyak kali… saya tepis dia ajak, tapi kali ni saya tunaikan hajat lama dia.

Kami sekeluarga pergi pada hari tu termasuklah emak.

“Selepas daftar, giliran saya yang terjun dahulu.

Masa saya kat bawah, saya tengok dia terjun dan swing sampai berhenti.

“Kira-kira 10 meter dari atas air, saya sempat sembang dengan dia. Dia kata best g1la.

Saya pusing ke belakang nak ke tempat dia mendarat, tiba-tiba dengar bunyi j4tuh… sekelip mata,” ujarnya.

Tambah Yakub, kakaknya yang berada di dalam air diselamattkan oleh petugas water rafting yang berada berdekatan sebelum dihantar ke h0sp1tall Kuala Kubu Bharu.

Selepas menerima rawattan awal, kakaknya dipindahkan ke Hosppital Selayang.

Dan menjalani pembed4han akibat pattah tulangg belakang pada pagi Selasa.

“Masa diselamatkan kakak memang tak sedar.

Mereka pam dadda dan kemudiannya kakak sedar.

Masa tu kakak tak ingat apa-apa, dia tanya kita ada kat mana?.

“Saya cakap, kita jalan-jalan je… dia boleh bercakap tapi sangat lemmah. Dia kata kaki tak rasa.

Dia ulang ayat kaki tak rasa tu sampailah kami tiba ke hosspital,” ujarnya.

Kata Yakub, dia sekeluarga tidak menunding jari kepada penyedia khidmat aktiviti berkenaan.

Malah mereka turut menyatakan mahu bertanggungjawab atas apa yang berlaku.

Menurutnya lagi, dia menganggap apa yang berlaku sebagai ketentuan Allah dan berharap ada sinar buat kakaknya itu.

“Mereka tak lepas tangan, kami pun tak mahu tunding jari.

Ini semua qada’ dan qadar. Mereka juga follow up dengan kami sampai sekarang.

“Cuma saya minta mereka tingkatkan prosedur operasi standard (SOP) k3sellamatan seperti letak jaring fleksibel dan sebagainya.

“Kalau dah nak jadi, mungkin boleh berlaku kepada saya.

Saya pun dah lama follow Instagram mereka, tengok tak pernah ada kejaddian sebegini,” ujarnya lagi.

Bercerita mengenai keluarganya, Yakub mended4hkan mereka berasal dari Felda Sungai Retang, Jerantut, Pahang.

Ujarnya, kakaknya sebelum ini berkhidmat dengan AADK sebelum berhenti kerja untuk menjaga bapanya yang jatuhh sakkit.

Selepas bapanya mengadap ilahi pada 2015, kakaknya terus menetap di kampung untuk menjaga ibunya.

Dan turut menguruskan ladang sawit yang diusahakan keluarga.

“Dia banyak berkorbban untuk keluarga. Kakak anak kelima manakala saya bongsu.

Kami lima beradik dah berkahwin, hanya kakak masih bujang.

“Jadi dia ambil keputusan untuk jaga mak dan arwwah ayah masa dia berhenti kerja,” ujarnya lagi.

Dalam pada itu, Yakub juga mengakui bersyukur jika ada mana-mana pihak yang mahu membantu dan menyalurkan sumbangan.

Khususnya untuk menampung kos rawwatan susulan selepas ini.

Dalam pada itu, Yakub turut berkongsi perkembangan mengenai kakaknya menerusi laman Facebook.

Hajat Terakhir

SAHABAT SAMPAI MATl

29.9.2020 jam 6.45 pagi ko da kena masuk ot room jah.

Ak nk sangat datang bg semagat kat ko suapaya ko kuat dan ini benda ko paling takut dalam hidup ko kan.. but now awak kena laluinya..

Stat dari ko masuk h0sp1tal dan ward ramai kawan kawan ko nk datang jah..

Ramai kawan kawan men4ngis tanpa henti bila dgr ko jatuh dari tempat yang agak tinggi..

Ramai yang trauma event dia xnampak pn mcm mana cara awak j4tuh weii apa amalan ko buat jah sampai ko dapat satu impek kawan yang sangat luar biasa sayangkan ko..

Ramai yang wasap aku cakap obe aku sed1h gile hari hari nagis tiap malm nagis ak down gile sbb ejah baik giler wei..

Allahuakbar awak dah menjadi push factor untuk diorang buat sesuatu yang sangt baik dan luar biasa.. tahniah jah sbb ak xde tu semua..

Ko sangat beruntung dapat kawan2 yang sangat ambil berat pasal awak..

Dan aku tahu sifat ambil berat kar orang lain tu mmg ada dalam jiwa ko sejak dari dulu biarla ko megalah biarla ko s4kit perit janji org tu bahagia happy kan.. itu la awak ejah..

So hari ni kami taknak benda lain jah selain semgat juang awak.. kalau awak jenis yang tak semangAt tak akan semua puncak gunung awak tawan!

YES! Semangat tu yang aku nak ko ada skrng dalam diri ko..

Stat masuk ot ibarat ko tgh berjuang dari bawah sampai ke puncak gunung dan bila tiba di puncak ko akan puas dan ko akan jerit YES! YES!! YES!! AKU DAH BERJAYAAAAAAAA!!! Yes itu yang aku nak jah..

Kami semua menadah tangan sepuluh jari kat luar ni doakan agar semua urusan pembed4han dari awal sehingga akhir di permudahkan dan berjaya..

Ko kembali sembuh mcm dlu kala..

Harap dengan segala kebaikan da pengorban mu selama ini jah Allah angkat salah satu doa dari kami semua.

Supaya ko sembuh dan boleh berjalan naik basikal mcm dlu balik.. tiada yang mustahil jah bila Allah nak bagi syifaq k3sembuhan..

Pada orang di luar sana yang xkenal ejah or mimi or jaja ni mcm mana korang boleh rujuk kawan kawan rapat dia or dairect wasap saya ye..

Jangalah korang membuat spekulasi mcm macam.. ibarat korang doctor pakar dan tahu segala benda..

Doa yang baik baik kan lagi elok.. tak tahu cerita pokok pangkal wasap or dm saya kan lebig afdol dari bodoh sombong dan tulis bukan bukan..

Hemm sed1h saya baca komen komen yang negetif tu taw..

Pada yang mendoakan bg moral support saya ingin ucapkan ribuan terima kasih moga salah satu doa anda di angkat dan makbul ya Allah amin ..

Geng guide water rafting yang selamatkan kakak saya sy nk ucapkan ribuan terima kasih dan dari founder RENTAS sendiri tak berhenti call dan datang h0sp1tal melawat kakak saya dan bertanggungjawab atas segala musibah ini..

tq shafiq dan fifi founder RENTAS.

So kita jangan lah menghukum tanpa usul periksa ye.. dari pihak saya dan RENTAS ROPE SWING semua nye dah selesai..

Antara kami tiada apa apa masalah pun.. RENTAS bertangungjawab atas semua musib4h ni dan korang jgn stop support diorang busines anak melayu kita..

Extream dan sesuai pada geng2 yang suka aktiviti outdoor…

Myb lepas ni dia naik tarafkan lagi bab k3selamatan dan ketatkan lagi sop setiap game..

So siapa nak derma untuk kakak saya boleh dairect wasap saya dan transfer terus ke acc saya moga dgn derma anda boleh meringankan beban kakak saya dan kami sekeluarga sbb kami sedar kami bukanlah dari orang yang senang..

Moga allah membalas jasa anda semua dgn kebaikan yang abadi..

Name: Mohamad yakub(adik ejah)

Acc Maybank: 162107181368

Num fone :0122836884

Nama pes4kit siti halijah binti abd rahim

Pembed4han tulang belakang L4 L3 L2

Pembed4han secepat mungkin untuk mengelakan saraf kaki dia terus rosak..

Terima kasih pada yang sudi menyumbang moga Allah sahaja mebalas jasa baik kalian..Alluhamaamin..

Malah, ramai kenalan serta netizenn turut menzahirkan rasa simpati dan mendoakan agar kakaknya diberi k3sembuhan segera.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami di @MEDIANEWS

Sumber :lamanmaya

PERHATIAN: Pihak MEDIANEW tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak  MEDIA NEWS juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Be the first to comment on "Akak Sampaikan Hajat Terakhir Sebelum J4tuh Bvat Rope Swing, Luahan H@ti Adik Bvat Ramai Seb4k"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*